TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Arif Aras’ın, 13 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurulda yaptıkları konuşmalar nedeniyle yargılandıkları davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Her iki isim hakkında “yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Mahkemeden Adli Kontrol Kararına Son

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, sanıklar hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı kaldırıldı. Mahkeme heyeti, savunmaların ardından bu kısıtlamaların devamı için bir gerekçe görmediğine hükmetti.

Duruşma sırasında kimlik tespiti yapılan ve tutuksuz yargılanan Ömer Aras, aylık gelirinin 900 bin TL olduğunu beyan etti.

Aras: “Yargılamaya konu konuşma düşünce özgürlüğü kapsamındadır”

Savunmasında söz konusu konuşmanın içeriğinin ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu belirten Ömer Aras, konuşmasının amacının liyakat ve hukuk devleti ilkelerinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmak olduğunu söyledi. Aras, “38 yıldır aynı kurumdayım, adresim belli olmasına rağmen zorla getirildim. Konuşmam, TÜSİAD’ın hazırladığı öneri kitapçıklarının açıklamasından ibarettir. Sözlerim çarpıtılmıştır” dedi.

Ekonomi ile hukukun birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini savunan Aras, "Yatırımcıların kararlarını etkileyen unsurlardan biri de ülkedeki hukuk güvenliğidir" şeklinde konuştu.

Turan: “Suç unsuru yok, objektif değerlendirmeler yaptım”

Orhan Turan ise yaptığı savunmada, konuşmasının içeriğinde kamuya açık ve herkesçe bilinen bilgileri değerlendirdiğini ve herhangi bir şekilde yanlış bilgi vermediğini belirtti. “Yargılamaya konu olan ifadelerim, ülkemizin ekonomik gelişimi için hukukun üstünlüğünün önemini vurgulayan bir perspektifle yapılmıştır” diyen Turan, iş insanı kimliğiyle ekonomik yapıya ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu ve bunların suç unsuru taşımadığını dile getirdi.

Turan ayrıca, kendisine uygulanan yurt dışı yasağının şirket faaliyetlerine zarar verdiğini ifade ederek bu kısıtlamanın kaldırılmasını talep etti.

Savcılık Ara Verdi, Mahkeme Kısıtlamaları Kaldırdı

Duruşmada verilen kısa bir aranın ardından, Cumhuriyet Savcısı mütalaasını sunmadan önce mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, Aras ve Turan hakkındaki adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı tedbirleri kaldırıldı.

Sürecin Arka Planı: Genel Kurul Konuşması Sonrası Başlatılan Soruşturma

13 Şubat’ta yapılan TÜSİAD Genel Kurulu’ndaki konuşmalar sonrası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ömer Aras hakkında soruşturma başlatılmıştı. Aras konuşmasında; tutuklamalar, gazetecilere yönelik uygulamalar ve görevden alınan belediye başkanlarına dikkat çekmişti. Sürece daha sonra TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da dahil edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz” çıkışının ardından, her iki isim de ifadeye çağrılmış ve adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

İddianamede Hapis ve Para Cezası Talebi

Hazırlanan iddianamede, Aras ve Turan’ın konuşmaları “kamu barışını bozmaya elverişli” bulundu. İki farklı suçlamadan yargılanan iş insanları için 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile adli para cezası istendi.